مناظره زنده همچنان در تعلیق رئیس جمهوری: طرفدار آزادترین شیوه هستم
شرق: پخش زنده مناظرههای انتخاباتی نامزدهای ریاستجمهوری همچنان در تعلیق است. کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری شب گذشته در جلسه خود نتوانستند دراینباره به تصمیمی برسند و قرار شد تصمیم نهایی در جلسه امروز کمیسیون گرفته شود. این خبر را احسان قاضیزادههاشمی، از اعضای کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، پس از پایان جلسه عصر دیروز و در جمع خبرنگاران اعلام کرد. به گزارش فارس، او در توضیح بیشتر گفت: در جلسه درباره پخش زنده مناظره نامزدها تصمیمی گرفته نشد. موضوع پخش زنده مناظرهها قرار است در جلسه امروز کمیسیون نهایی شود. همچنین مصوب شد که سه مناظره برای نمایندگان کاندیداها برگزار شود.او در پاسخ به این سؤال که دیدگاه و نظارت اعضای کمیسیون درباره پخش زنده مناظرههای نامزدها چیست، تأکید کرد: بههرحال همیشه اینطور نیست که نظرات یکسان باشد، دیدگاههای کارشناسی متفاوتی وجود دارد، هر یک از زاویه خاص خودشان به موضوع نگاه میکنند و امیدواریم مناظرههای انتخاباتی به نحوی برگزار شود که منجر به شور و شوق انتخابات و افزایش مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری شود و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسیم، جلسه امشب در نزدیکشدن دیدگاهها بسیار مؤثر بود. نظرات و دیدگاهها به هم نزدیک شده و امیدواریم در جلسه (امروز) جمعبندی نهایی خوبی داشته باشیم. پنجشنبه شب بود که سخنگوی وزارت کشور اعلام کرد مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری به صورت زنده پخش نخواهد شد و تنها گفتوگوهای نامزدهای انتخاباتی به صورت زنده پخش خواهد شد. سیدسلمان سامانی در کانال تلگرامی خود این خبر را اعلام کرده و نوشته بود این تصمیم در دومین جلسه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری به ریاست وزیر کشور گرفته شده است. در پی این تصمیم بود که علیعسگری رئیس سازمان صداوسیما هم اعلام کرد این تصمیم در کمیسیون بر خلاف اصرار رسانه ملی برای پخش زنده مناظرههای انتخاباتی گرفته شده است.
ترکیب کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات
براساس ماده ۶۲ قانون انتخابات ریاستجمهوری، به منظور تضمین برخورداری یکسان نامزدهای ریاستجمهوری از امکانات دولتی، کمیسیونی به نام کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات در وزارت کشور و بنا به دعوت وزیر کشور تشکیل میشود. براساس ماده ۶۳ همین قانون، اعضای کمیسیون بررسی تبلیغات ریاستجمهوری عبارتند از: دادستان کل کشور یا نماینده تامالاختیار او، وزیر کشور یا نماینده تامالاختیار او، رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران یا نماینده تامالاختیار، یک نفر از اعضای شورای نگهبان به منظور نظارت بر کار کمیسیون مزبور، دبیر هیئت مرکزی اجرائی انتخاب (درحالحاضر پورعلی مطلق) و نماینده شورای نظارت بر صداوسیما (هماکنون احسان قاضیزاده). اما بعد از اعلام خبر بود که موجی از اعتراضها و واکنشها درباره این تصمیم به راه افتاد؛ بهطوریکه هم تکتک نامزدهای تأییدصلاحیتشده انتخابات ریاستجمهوری نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و هم برخی از رسانههای اصولگرا، از جمله خبرگزاری تسنیم، تصمیم گرفته شده را به دولت نسبت دادند.به عنوان نمونه، خبرگزاری تسنیم در خبری که روز جمعه دراینباره منتشر کرده بود، نوشته بود: «… گفته شده این تصمیم به پیشنهاد دولت گرفته شده است…. به نظر میرسد، عملینکردن وعدهها در حوزههای مختلف بهویژه اقتصادی، وجود رکود بیسابقه، خیل عظیم بیکاران و در نهایت وجود کارنامهای بلند از اقدامات داشته و نداشته حجتالاسلام روحانی و در نهایت نگرانی از بهچالشکشیدهشدن این برنامهها، دولت را وادار به افتتاح چندباره پروژهها و از همه مهمتر متوقفکردن مناظرههای زنده تلویزیونی کرده است». این خبرگزاری در یک خبر دیگر، مدعی شده بود: «… براساس اطلاعات خبرنگار تسنیم در کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، عدم پخش مناظرات تلویزیونی بهپیشنهاد عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور صورت گرفته و سپس این پیشنهاد به رأی گذاشته میشود». این خبرسازیها هم وزارت کشور و هم اعضای هیئت نظارت بر عملکرد سازمان صداوسیما را به واکنش واداشت؛ بهطوریکه غلامرضا کاتب، نماینده گرمسار و عضو هیئت نظارت بر عملکرد سازمان صداوسیما در مجلس در گفتوگو با ایلنا، تأکید کرد پیشنهاد عدم پخش زنده مناظرههای انتخاباتی از سوی وزیر کشور و نماینده دولت مطرح نشده است. وزارت کشور هم در اطلاعیه خود با اشاره به همین فضاسازیها، اعلام کرد: «… دامنزدن به مخالفتها با تصمیمات مراجع قانونی و سوءاستفاده سیاسی جناحی از آن از سوی عوامل رسانههای برخوردار از منابع و بودجههای عمومی همچون خبرگزاری تسنیم، در حکم ایجاد اخلال در تأمین نظم و امنیت انتخابات است و استمرار آن، مطلقا غیرقابلقبول و در صورت تکرار، با برخورد قانونی مواجه خواهد شد». این اطلاعیه در انتها اضافه میکند: «رسانههایی که به هر مقدار از منابع عمومی بهره میبرند، به تصریح ماده ۶٨ قانون انتخابات ریاستجمهوری از انجام هرگونه فعالیت تبلیغاتی له یا علیه نامزدها، تا پایان مهلت قانونی تبلیغات منع شدهاند. اجرای این تکلیف قانونی از سوی این رسانهها، بهدقت در ستاد انتخابات کشور رصد میشود و با هرگونه تخلف در این زمینه قاطعانه برخورد قانونی صورت میپذیرد».
اعتراض رئیسجمهوری
در رأس واکنشها و اعتراضهایی که به این تصمیم کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات صورت گرفت، پاسخ روحانی و همراهان او در فضای مجازی به خبرسازیهای صورت گرفته بود. حسامالدین آشنا، مشاور ارشد روحانی، در کانال تلگرام خود از تقاضای روحانی برای تجدید نظر در مصوبه کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات خبر داد و با اشاره به سابقه برگزاری مناظرهها در صداوسیما نوشت: «… عدهای با جمعبندی تمام این تجربیات معتقد به اعمال نظارت بیشتر بر مناظرهها شدند و ظاهرا این نظر در کمیسیون تبلیغات رأی بیشتری آورده و ضبطیبودن مناظرهها تصویب شده است. رئیسجمهور در حین برگزاری جلسه با نخبگان استان فارس از این تصمیم مطلع شدند و در سخنرانی خود با صراحت تقاضای بازنگری این مصوبه را مطرح کردند». حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور هم در حساب توییتر خود اینچنین نوشت: «ستاد انتخابات – که دولت در آن در اقلیت است- تصمیم گرفته مناظرهها را زنده پخش نکند؛ دو سؤال وجود دارد: «١.معنای این امر چیست؟ آیا کسانی که رئیسجمهور میشوند، صلاحیت زنده روی آنتن رفتن ندارند؟ یا قصد دارند برخی مطالب را سانسور کنند؛ یعنی مردم محرم نیستند؟ ٢. مشارکت وسیع مردم پشتوانه نظام است؛ در این صورت چه کسی مسئول عدم مشارکت احتمالی خواهد بود؟»
در نهایت هم حسن روحانی، رئیسجمهور که در جمع جوانان و نخبگان فارس سخن میگفت، با اشاره به این موضوع تأکید کرد: «…اگرچه من بهعنوان رئیسجمهور مسئول اجرای انتخابات هستم؛ اما نمیخواهم در اموری که قانون به بخشهایی واگذار کرده، مداخله کنم و امیدوارم ستاد تبلیغات انتخابات کشور، تجربهها را بار دیگر مرور و تصمیماتی را که راجع به نحوه مناظرههای انتخاباتی اتخاذ شده، بررسی کند. طرفدار شیوهای هستم که آزادترین شیوه باشد. همه باید بدون لکنت زبان سخن بگویند و نقد کنند و نکات مد نظر خود را اعلام کنند. رقابت و انتقاد خوب بوده و حتی مخالف هم خوب است. مگر میشود در دنیای امروز، حکومتی داشته باشیم که هیچ مخالفی در آن نباشد و انتقاد نیز که جای خود را دارد و همه باید بهراحتی و بدون لکنت زبان انتقاد کنند». به غیر از خبرسازی تسنیم دراینباره، نامزدهای تأییدصلاحیتشده در کنار برخی از فعالان سیاسی تلویحا یا صریحا به این تصمیم اعتراض کرده و از برگزاری مناظرهها بهصورت زنده استقبال کردند. به گزارش ایلنا، حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، یکی از نامزدهای اصولگرا دراینباره گفت: «اینجانب از مناظره زنده بهعنوان یکی از راههای شناخت در افکار عمومی استقبال میکنم و این را حق مردم بزرگوار و هوشمند کشورمان میدانم. مردم باید بتوانند از طریق رسانه ملی بهصورت زنده شاهد مناظره رقبا در محیطی عادلانه بر مبنای رعایت اصول اخلاق اسلامی باشند». به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف هم در حاشیه یک همایش با اشاره به ظرفیتهای منحصربهفرد مناظرههای زنده و افزایش میزان مشارکت مردم، برگزاری آنها را ضرورتی برای آگاهسازی عمومی از برنامهها و دیدگاههای نامزدهای انتخاباتی دانست و از کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات نیز خواست با درخواست عمومی برای برگزاری مناظرههای آزاد و زنده موافقت و همراهی کند. به گزارش ایسنا، سیدمصطفی میرسلیم هم در اعتراض به این حرکت گفت: جلوهآرایی برای اینکه چهره واقعی نامزدها مشخص نشود، خلاف حق شهروندی مردم است.
رسایی: به دهن روحانی اعتماد نیست!
در کنار نامزدها، موضوع زنده پخشنشدن مناظرهها به نماز جمعه تهران هم کشیده شد.
به گزارش ایسنا، آیتالله موحدیکرمانی، خطیب نماز جمعه این هفته تهران، در بخشی از خطبههای دوم با تأکید بر ضرورت افزایش بصیرت مردم برای انتخاب اصلح در انتخابات، گفت: با دیدن مناظرات انتخاباتی و شنیدن سخنان کاندیداها مردم میتوانند بررسیهای لازم را انجام داده و با بصیرت بیشتر اقدام به انتخاب کنند. محسن رضایی هم در اینستاگرام خود نوشت: «مناظرات نقش مهمی در آگاهیبخشی به مردم درباره نامزدها و برنامههای آنها دارد. زندهبودن مناظرات اعتماد مردم و جاذبه رقابتها را افزایش میدهد. مناظرات جمعی برای شناخت موضوعات مفیدند و مناظرات تکبهتک برای شناخت کاندیداها».شاید یکی از تندترین واکنشها را حمید رسایی داشت. او در حساب توییتر خود دراینباره نوشت: «جلوی پخش زنده مناظرات انتخاباتی را گرفتهاند چون به دهان حسن روحانی اطمینانی نیست».عزتالله ضرغامی هم در گفتوگو با تسنیم منشأ این تصمیم را تلویحا مشاوران روحانی دانسته و گفته بود: «امیدوارم مشاوران رئیسجمهور، ایشان را از شرکت در مناظرههای انتخاباتی منصرف نکنند».با وجود همه واکنشها، باید صبر کرد و دید اعضای کمیسیون امشب چه تصمیمی درباره پخش زنده مناظرات خواهند گرفت.عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات از برگزاری جلسه ویژه این کمیسیون بهمنظور تجدید نظر در «پخش غیرزنده مناظرات انتخاباتی از رسانه ملی» خبر داد.به گزارش ایسنا، احسان قاضیزادههاشمی درباره مصوبه کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات مبنی بر پخشنشدن زنده مناظرات انتخاباتی ریاستجمهوری دوازدهم، گفت: نظر به اینکه همه نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری که در آخرین دقایق شب گذشته (٣١ فروردین) تأیید صلاحیت آنها از سوی ستاد انتخابات کشور اعلام شد، خواهان پخش زنده مناظرات انتخاباتی هستند، مصوبه مذکور مجددا در کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات بررسی خواهد شد.